“ze gaven me de rol pepermunt door!”

Hoe parochiaan Els Stellema de oecumenische viering (15 januari 2023) beleefde

Op 15 januari 2023 vierde de PKN Jacobijnerkerk en de Sint Vitus parochie de gebedsweek voor de eenheid. Hieronder volgt een inkijkje vanuit de 5e kerkbank. Toen ik binnenkwam werd het grote orgel achterin de kerk bespeeld en kwam het koor  binnen. Het was een groot gezamenlijk koor van beide kerken. Ik schoof in de kerkbank en stelde me voor aan de twee dames naast me. Ze schoven een beetje naar links zodat ik het ook allemaal goed kon zien. Ik kreeg een compliment over onze mooie kerk en zei dat die van hen ook heel mooi was. Ik zei we hebben net een nieuw orgel en de organist die pakt nu even uit.
En toen begon de viering. De liederen kwamen mij als katholiek geworden protestant wel bekend voor en in de goed gevulde kerk werd goed meegezongen. Bij de evangelie lezing kon je zien wie van welke kerk was. De protestanten blijven zitten en de katholieken gingen staan. Maar tijdens de preek zaten we allemaal in één kerkbank. En het toppunt van eenheid vond ik vanmorgen in dat ene kleine gebaar onder de verkondiging: ze gaven me de rol pepermunt door!