Project Plasticvrij Vasten

De zes weken voor Pasen (31 maart) zijn weken van bezinning op wat echt belangrijk is in het leven; met weglaten van wat overbodig is en ons maar afhoudt van de essentie van gelovig en “groen” leven. Drie geloofsgemeenschappen in Leeuwarden hebben voor deze periode samen een project opgezet: ‘Plastic Vrij Vasten 2024’.

website: https://plasticvrijvasten.my.canva.site/
boekje: https://www.geloveninleeuwarden.nl/uploads/1707308038_2024-02-02-BOEKJE-Plastic-Vrij-Vasten.pdf


De Doopsgezinde Gemeente, de RK Sint-Vitusparochie en de Jacobijner wijkgemeente van de Grote kerk hebben samen een boekje en een website gemaakt. Hierin staan voorbeelden en tips, reflecties en schrijfsuggesties om te proberen veertig dagen lang minder plastic te gebruiken. Dat kan door het verzamelen, tellen, meten en opschrijven van al het verpakkingsmateriaal en wegwerpplastic van elke dag. Maar ook door het afvalvrij-winkelen, wegwerp-plastic verzamelen tijdens het wandelen (“rommel rinne”) en vooral door minder te consumeren. Het boekje bevat ook recepten voor voeding, maar ook voor zelf te maken schoonmaakmiddelen, tips voor het hergebruik van materialen (o.a. een textiel repair café). Het kan ook leuk zijn om met elkaar, met de buren en met de mensen van de kerk “een tandje groener” te leven – te beginnen met minder plastic!

Het boekje ‘Plastic Vrij Vasten’ wordt voor Aswoensdag (14 februari) gepubliceerd en is gratis te krijgen bij een aantal “tandje groener”-winkels in Leeuwarden en achter in de kerken. Ook op deze website te downloaden. Het komt ook als PdF beschikbaar op de website van ‘Geloven in Leeuwarden’.

Voor meer informatie: pastor Germa Kamsma-Kunst  gmh.kamsma@gmail.com