Low Waste

In maart 2021 zijn Nieskje van der Meer, Lisette Verschoor en Germa Kamsma-Kunst samen- gekomen om elkaar te steunen in de wens om minder plastic en ander schadelijk afval te gebruiken, vanuit de gedachte van paus Franciscus in Laudato si.

Elke maand delen zij met elkaar tips, en elke maand spreken ze af welke stap ieder die maand gaat zetten om minder afval te gebruiken. Deze tips willen ze graag via de website van de parochie delen. Elke week komt er een nieuwe tip bij.

Tip 1. Neem altijd kleine katoenen tasjes mee om boodschappen in te doen.

Tip 2. Bewaar papieren zakken en hergebruik ze.

Tip 3. Neem katoenen tasjes mee om in de supermarkt groente of fruit in te doen. Zie o.a. herbuikbare-katoenen-zakjes

Tip 4. Neem katoenen broodzakken mee naar de bakker om het brood mee te nemen. Zie o.a.  https://www.ecomondo.nl/winkel/bag-again-broodzak/

Tip 5. Haal melk bij de biologische boer in de buurt en maak zelf yoghurt, die je in weckpotten

bewaart.  Zelf yoghurt maken is helemaal niet moeilijk en zelfs erg leuk om te doen. Volg deze simpele stappen en tover in een mum van tijd heerlijke yoghurt op tafel, voor elk moment.

DIT HEB JE NODIG:

  • Verse melk, rechtstreeks van de boerderij
  • 1 à 2 el (100cc) volle boerenyoghurt per liter melk

ZO GA JE TE WERK:

  • Verwarm de melk tot net tegen het kookpunt, gebruik een keukenthermometer om dit goed in de gaten te houden.
  • Laat de melk daarna afkoelen tot 42 graden.
  • Roer er vervolgens per liter melk één eetlepel (100cc per liter melk)  (lekkere) volle boerenyoghurt door.
  • Zet de melk nu warm weg. Dat kan op verschillende manieren. Pak bijvoorbeeld de pan in met een dikke deken, giet de melk in een thermosfles, gebruik een hooikist of zet de pan in de oven op de allerlaagste stand (maximaal 40 graden).
  • Na ongeveer acht uur is de yoghurt klaar. Je kunt de pan dus prima een nachtje laten staan. Daarna bewaar je de yoghurt in de koelkast.

TIPS

  • Je kunt een beetje van je zelfgemaakte yoghurt achterhouden voor de volgende partij yoghurt. Dit kun je enkele keren doen, daarna heb je weer wat nieuwe yoghurt nodig als starter.
  • Je kunt variëren met de soort yoghurt die je toevoegt; probeer ook eens Griekse of Turkse yoghurt.
  • In plaats van de yoghurt in de pan te laten, kun je hem ook in kleinere glaasjes of weckpotjes gieten. Leuk om te serveren bij een speciaal ontbijt, helemaal als je de yoghurt voorziet van een laagje zelfgemaakte jam.