Low Waste

In maart 2021 zijn Nieskje van der Meer, Lisette Verschoor en Germa Kamsma-Kunst samen- gekomen om elkaar te steunen in de wens om minder plastic en ander schadelijk afval te gebruiken, vanuit de gedachte van paus Franciscus in Laudato si.

Elke maand delen zij met elkaar tips, en elke maand spreken ze af welke stap ieder die maand gaat zetten om minder afval te gebruiken. Deze tips willen ze graag via de website van de parochie delen. Elke week komt er een nieuwe tip bij.

Klik hier voor de tips van de gastschrijver, boekhouder Els Stellema, uit de werkgroep duurzaamheid

Tip 32: lees het boek “Verborgen impact” van Babette Postelein. Zij onderbouwt met wetenschappelijke studies wat echt impact heeft op gebied van duurzaamheid. Verrassend!

Tip 31: wanneer je thee zet per kop, gebruik dan een thermoskan voor het hete water i.p.v. elke keer wat water in de waterkoker op te warmen.

Tip 30: denk er eens over na welke duurzame cadeaus je kunt geven bij verjaardagen of bezoek. Bijvoorbeeld: eigen spullen een nieuw leven geven, tweedehands cadeautjes kopen, ervaringen weggeven, iets zelf bakken en het recept ervan meegeven, bloemen uit eigen tuin, kruiden uit eigen tuin, een oppasbon of een hulp in de tuinbon, etc.

Tip 29: Kijk eens welke schoonmaakmiddelen je gebruikt. Hoe milieuvriendelijk zijn die? Kun je ze vervangen door milieuvriendelijke merken?

Tip 28: maak van je gourmetavondje eens een vegetarische gourmetavond.

Tip 27: Ga een keer wandelen naar de plaats van bestemming of neem de fiets  in plaats van de auto te nemen.

Tip 26: Kijk regelmatig in je voorraadkast en koelkast wat tegen de datum aan zit. En maak die producten op tijd op. Dat bespaart weg gooien.

Tip 25: zoveel mogelijk op de fiets boodschappen doen.

Tip 24: douche een keer koud (een tip uit de Trouw van 29 januari 2022!)

Tip 23: bestel je producten via www.pieter-pot.nl Zij bezorgen alles in glazen weckpotten, en dat bespaart heel veel plastic.

Tip 22: De Leeuwarder vrijdagsmarkt op het Zaailand heeft een hoek met allerlei biologische producten. Ook kaas zonder plastic. 

Tip 21: eet je vaak vegaburgers uit de supermarkt? Jammer van al dat plastic afval! Je kunt ze heel simpel zelf maken! Basisrecept: 4 snee volkorenbrood, 15 gr havervlokken, 1,25 dl bouillon of melk, 1 ei, ½ ui, 1 teen knoflook, 40 gram geraspte kaas of gemalen noten, ½ prei, peper, basilicum, evt. zout, olie om in te bakken.

Week de in stukken gesneden boterhammen met de havervlokken in het ei met melk/bouillon. Snipper ui en prei en knoflook, voeg samen met kaas/noten en specerijen/kruiden tot een samenhangend mengsel. Kneed tot een stevige massa. Verdeel in 6 tot 8 porties, en bak aan beide kanten gaar in de olie, ongeveer 10 minuten op halfheet vuur. UIt: gezond leven. bezield eten van Chiara Bots o.s.c.

Variaties: gesneden paprika en mais toevoegen, restjes groenten van de vorige dag toevoegen, andere kruiden toevoegen. Gemalen gekookte kikkererwten toevoegen, gekookte linzen toevoegen, zonnebloempitten toevoegen, etc.

Tip 20: Wist je dat er 10.000 tot 15.000 liter schoon drinkwater in Nederland per persoon per jaar wordt weggespoeld door het toilet? Hoe zou je dat kunnen verminderen?  Tips: elk gezinslid verzamelt de plas van de dag in een emmertje, en spoelt dat een keer per dag door. (kan ook: de aanwezige gezinsleden spoelen de plasjes gedurende de dag niet door, alleen aan het eind van de dag). Of schaf een eco-toilet aan. Of kijk of je gebruik kunt maken van een grijs watercircuit (het douchewater wordt wc-spoelwater).

Tip 19. voor u opgezocht: Papier of stoffen servetten gebruiken, wat is duurzamer? Stoffen servetten. Zie: www.365smiles.net/nl/gebruik-stoffen-servetten/

Tip 18https://100procenteco.nl/.

Tip 17. Lees het boek “de mens is geen plaag” van Cees Buisman, te bestellen via Wetsus, E-mail: info@watercampus.nl, of: 058 – 284 90 44

Tip 16. Neem een kaasbak mee naar de kaasboer zodat er geen verpakking om de kaas hoeft

Tip 15. Op de website www.milouenmaartje.nl zijn leuke tips te vinden.

Tip 14. Doe apparaten die je lang niet gebruikt uit.

Tip 13. Kijk in het boek: Simpel leven, de gids voor een low-waste huishouden, van Julia Watkins.

Tip 12. Gebruik (eigengemaakte) wasbare eye-pads voor het verwijderen van make-up. Bijvoorbeeld via bol.com:  12x Herbruikbare Wattenschijfjes met Waszakje – Wasbare Bamboe Make Up Remover Pads – Zero Waste – 8x Dagelijks 4x Scrub – 3 laags

Tip 11. koop zoveel mogelijk producten in glas, i.p.v. in plastic (melk, yoghurt, frisdrank)

Tip 10. Er is deodorant waarvoor je de verpakking meerdere keren kunt gebruiken, omdat er een refill is, namelijk de deodorant-fresh-cotton-mini

Tip 9. Wanneer de geiser of boiler veraf is van de douche: vang het eerste koude water op in een emmer en gebruik dat als spoelwater voor de wc of als wat voor de planten.

Tip 8. Gooi sokken met gaten niet direct weg, maar stop ze of laat ze stoppen.

Tip 7. Gebruik bij het koken van rijst of bonen een hooikist.  Kijk bijvoorbeeld op: de-hooikist of de-k-van-kookzak

Tip 6.  Bewaar het afgegoten kookvocht van groenten en aardappelen in een glazen weckpot in de vriezer. Elke dag schenk je er weer een beetje (afgekoeld) kookvocht bij. Als de pot vol is, heb je een heerlijke basis voor een soep.

Tip 5. Haal melk bij de biologische boer in de buurt en maak zelf yoghurt, die je in weckpotten

bewaart.  Zelf yoghurt maken is helemaal niet moeilijk en zelfs erg leuk om te doen. Volg deze simpele stappen en tover in een mum van tijd heerlijke yoghurt op tafel, voor elk moment.

DIT HEB JE NODIG:

  • Verse melk, rechtstreeks van de boerderij
  • 1 à 2 el (100cc) volle boerenyoghurt per liter melk

ZO GA JE TE WERK:

  • Verwarm de melk tot net tegen het kookpunt, gebruik een keukenthermometer om dit goed in de gaten te houden.
  • Laat de melk daarna afkoelen tot 42 graden.
  • Roer er vervolgens per liter melk één eetlepel (100cc per liter melk)  (lekkere) volle boerenyoghurt door.
  • Zet de melk nu warm weg. Dat kan op verschillende manieren. Pak bijvoorbeeld de pan in met een dikke deken, giet de melk in een thermosfles, gebruik een hooikist of zet de pan in de oven op de allerlaagste stand (maximaal 40 graden).
  • Na ongeveer acht uur is de yoghurt klaar. Je kunt de pan dus prima een nachtje laten staan. Daarna bewaar je de yoghurt in de koelkast.

TIPS

  • Je kunt een beetje van je zelfgemaakte yoghurt achterhouden voor de volgende partij yoghurt. Dit kun je enkele keren doen, daarna heb je weer wat nieuwe yoghurt nodig als starter.
  • Je kunt variëren met de soort yoghurt die je toevoegt; probeer ook eens Griekse of Turkse yoghurt.
  • In plaats van de yoghurt in de pan te laten, kun je hem ook in kleinere glaasjes of weckpotjes gieten. Leuk om te serveren bij een speciaal ontbijt, helemaal als je de yoghurt voorziet van een laagje zelfgemaakte jam.

Tip 4. Neem katoenen broodzakken mee naar de bakker om het brood mee te nemen. Zie o.a.  https://www.ecomondo.nl/winkel/bag-again-broodzak/

Tip 3. Neem katoenen tasjes mee om in de supermarkt groente of fruit in te doen. Zie o.a. herbuikbare-katoenen-zakjes

Tip 2. Bewaar papieren zakken en hergebruik ze.

Tip 1. Neem altijd kleine katoenen tasjes mee om boodschappen in te doen.