Uitzien naar het licht (blog 22)

Regelmatig hoor ik kersverse opa´s en oma´s vertellen over de geboorte van hun kleinkind. Het is een bron van vreugde als een kind van jouw kind gezond op de aarde komt. In deze tijd is het verbonden met allerlei nieuwe rituelen. Het kraambezoek wordt raambezoek. Het is niet meer vanzelfsprekend dat je meteen naar het jonge gezin toe rijdt en de nieuwe aanwinst in de familie in de armen sluit. Een afspraak is nodig. De kraamverzorgster wil zo min mogelijk andere mensen tegenkomen uit angst voor een coronabesmetting. Er kunnen maar een paar mensen tegelijk op bezoek. Toch merk ik dat het er niet minder bijzonder van wordt. Als je je kleinkind wel in de armen mag sluiten en het vol liefde bewondert is dat extra speciaal, een onverwacht cadeau, een diep geluk. In een wereld die vol zorgen is, donker vaak, brengt elke nieuwgeborene een overvloed aan licht.

In de komende weken kijken we ook in de kerken uit naar het licht. Het Christuskind wordt geboren in ons midden. Ook daar in Bethlehem was het een donkere tijd. De armen werden armer. De rijken en de machtigen misbruikten hun positie voor eigen gewin. Voor het gezin van Jozef en Maria was geen plek, de deuren bleven gesloten. Ook nu houden we de muren van fort Europa zoveel mogelijk gesloten voor gezinnen, grootouders en jongeren die wegvluchten uit armoede en geweld. Voor hen is geen plek. Angst regeert. God zelf liet zich niet weerhouden door de dichte deuren. Juist daar, bij de mensen voor wie geen ruimte was in de samenleving, werd Hij geboren, bracht Hij licht en vreugde.

We kijken uit naar de vreugde van het nieuwe leven. We verlangen naar licht en liefde in deze wereld, in deze tijd van afstand houden en wantrouwen. God komt naar ons toe. Hij is ons nabij, juist nu het leven moeilijk is. Hoe we kerst precies vieren: met een raambezoek of op afspraak, met de hele familie of in kleine kring, dat zal wel blijken. Maar Gods licht zal stralen, voluit, door muren heen om het duister te verdrijven. Ik hoop dat wij het kindje Jezus verwelkomen als een groot cadeau, een geluk dat ons vreugde geeft.

Pastor Lysbeth Minnema
8 december 2020